top of page
  • Writer's pictureVille Hemminki

Viikon kuumat lomiltapaluulinkit

Linkkejä matkan varrelta... hyvää viikonloppua!


“Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect.” - Mark Twain

Viihdyttävä kirjoitus small cap -sijoittajalta, joka 26-vuotiaana, itseoppineena varainhoitajana katsoi Warren Buffettin Berkshire Hathawayn osaketta, ja totesi sen olevan liian kallis hinnalla 97 taalaa (osake siitä 2200x). Mitä sitä seuranneet vuosikymmenet ovat opettaneet näennäisesti halpoihin osakkeisiin sijoittamisesta, laatuyhtiöiden eduista, pääomintensiivisistä ja syklisistä aloista, sijoittajan oman itsensä tuntemisen tärkeydestä?


Kuten viimeksi kirjoitettiin, Afrikasta puhutaan liian vähän. 1.3 miljardin väestö on reilu 16% maailman populaatiosta. Vuonna 2100 tuon osuuden odotetaan olevan jo lähes 40%. Tällä hetkellä Afrikka on 5% maailman BKT:sta, mutta sen osuus maailman pääomamarkkinoista on vain prosentin luokkaa. Miten maanosa on sijoittajan vinkkelistä kehittynyt kylmän sodan ajan haasteista nyt uuden ajan nousuun? Vieläkin pääoman saanti on haaste, mutta siinä piilee sijoittajan mahdollisuus. Mitkä ovat sijoittajan kannalta tärkeimmät Afrikan ominaisuudet, jotka tulisi huomioida? Tässä hyvä raportti aiheesta.


Salkun tuotossa ratkaisee kuinka suuri osuus sijoituksista on voitollisia, ja kuinka paljon keskimäärin nuo voitolliset sijoitukset tuottavat enemmän kuin tappiolliset rokottavat. Eli stock picking ja riskien hallinta. On kuitenkin kolmas tekijä, jolla voi saada merkittävää lisäarvoa: conviction - eli kuinka eri positioita painotetaan. Jos tunnistaa ison upsiden osakkeelle ei se automaattisesti tarkoita, että sen tulisi olla suuri positio. Sijoittamisessa riski ja tuotto kun kulkevat käsi kädessä. Jotenkin pitäisi hahmottaa onnistumistodennäköisyys. Jos sijoittajalla ei ole käsitystä convictionistaan tulisi kaikkia positioita painottaa tasapuolisesti. Jos sijoitusprosessin pohjalta on odotusarvoinen käsitys onnistumisen todennäköisyydestä, saa sijoituksesta paremmin puristettua irti sen potentiaalin.


Seuraavassa on käytännönläheisempi lähestyminen edelliseen aiheeseen. Ensemble Capitalin kaverit avaavat omaa prosessiaan siitä, millä tavalla heidän positioiden painotus tehdään. Mikä tapa onkaan, tulisi sen olla systemaattinen, jotta sitä pystytään jotenkin arvioimaan. Kirjoitus on neljäs osa sarjasta, jotka kaikki käsittelevät aihetta eri vinkkeleistä. Myös aikaisemmat osiot ovat lukemisen arvoisia!


Maksaisitko viisi tonnia siitä, että elinaikaasi pidennettäisiin vuodella? Käytännössä juuri sen tarjoaa Netflix 30 vuoden aikana, kun ei tarvitse katsoa mainoksia. Mm. Google, Netflix ja kotiinkuljetuspalvelut kuten Amazon Prime tarjoavat kuluttajalle sitä arvokkainta kaikista - aikaa. Ja kukapa siitä ei olisi valmis maksamaan.


Kuluneen vuoden aikana olemme kuulleet ja nähneet jos jonkinmoisia startup-yrittäjien pitch-esityksiä. Esiintyminen ei ole helppoa. Etenkin meille suomalaisille se ei varsinaisesti tule luonnostaan. Esiintymistä olisi kuitenkin itse kunkin hyvä harjoitella jossain määrin. Koskaan ei tiedä, milloin pääsee pitchaamaan omaa liiketoimintaideaansa potentiaalisille sijoittajille. Siksi on hyvä, että joku on valmiiksi tehnyt näinkin kattavan vinkkilistan.Podcastit:


Miten arvosijoittaja lähestyy kovan kasvupotentiaalin teknologiayhtiöitä? Yhtäältä, koska tulevaisuutta ei voi ennustaa varmuudella, on pyrittävä näkemään nykyhetki ensimmäisenä. Toisaalta, yksinkertaisetkin ajatusmallit tuotteen tai palvelun tulevien viiden vuoden potentiaalista auttavat pitämään kiinni tunnetusti volatiileista kasvuosakkeista. Mitä oikeaan osuminen vaatii? Ainakin sitä, että on omalla ydinosaamialueellaan parhaimpien 1% sijoittajien joukossa yhtiöiden tietämyksessä. Gavin Baker sijoittaa teknologia- ja kuluttajayhtiöihin ja hänen näkemyksensä alan yhtiöistä, suurimmista trendeistä ja haasteista ovat mielenkiintoisia. Hän mm. ennustaa, että elinaikanamme, kaikki ihmiset pelaavat videopelejä. Miten tuollainen näkemys muutetaan sijoitukseksi?


Ihmismieli on yksi viimeisimmistä suurista mysteereistä. Vuosikymmenet psykedeelitutkimus on kärsinyt 60-luvulle juontavasta stigmasta. Ennen sitä näitä yhdisteitä pidettiin mullistavina hoitomuotoina mielenterveysongelmille ja riippuvuksille. Olemme nostaneet tätä aihetta esiin aiemminkin tällä foorumilla. Nimittäin nyt aivan viime aikoina tutkimus on uudelleen nytkähtänyt eteenpäin. Tutkimustulokset ovat edelleenkin antaneet lupausta merkittävästä potentiaalista, ei pelkästään mielen ongelmien hoitamisessa vaan myös muutoin terveiden ihmisten mielen parantamissa. Jos tämä tärkeä aihepiiri ei ole entuudesta tuttua, seuraavassa kattava haastattelu psykedeelitutkimuksen taustoihin ja potentiaaliin. Roland Griffiths on yksi alan tunnetuimmista tutkijoista. Juuri hänen tutkimusyksikkö Johns Hopkinsissa sai nyt syksyllä yksityisiltä tahoilta (mm. Tim Ferriss ja sijoittaja Steve Cohenin säätiö) merkittävän rahoituksen tutkimuksen edistämiseksi.Viikon kuva:


Vuosi alkaa olla lopuillaan ja millainen vuosi onkaan ollut! Aina vuodenvaihteen korvilla alkaa "asiantuntijoiden" ennustukset seuraavalle vuodelle. Silloin on hyvä muistaa, että seuraavan vuoden tuotoilla ei ole historiallista korrelaatiota kuluneen vuoden tuoton kanssa (ks. kuva). Kukaan ei myöskään voi tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Näkemyksillä ei siksi pitäisi olla minkäänlaista vaikutusta omaan sijoitussuunnitelmaan.

430 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page