Linkkejä matkan varrelta... hyvää viikonloppua!
“Worldly wisdom teaches that it is better for reputation to fail conventionally than to succeed unconventionally.” - John Maynard Keynes
Markkinoilla juuri mikään ei ole 100% varmaa tai 100% mahdotonta. Pelkästään se, että jotain ei ole tapahtunut koskaan aiemmin, ei tarkoita, etteikö niin voisi tapahtua. Ennennäkemättömiä tapahtuu markkinoilla varsin usein. Markkinahistoriaa on hyvä opiskella, muttei se tarkoita, että asiat menisivät aina niin kuin ennenkin. Historiasta voi hakea vinkkejä eri skenaarioille ja niiden todennäköisyyksille.
Buffettin ensimmäinen tv-haastattelu vuodelta 1985. Haastattelu olisi voitu tehdä eilen. Hänen oppinsa eivät ole muuttuneet: Sijoittaminen ei ole älykkyyslaji, vaan tarvitset oikeanlaisen luonteen. Pitäydy omalla osaamisalueella, unohda kurssien päivittäinen seuraus. Älä kuuntele muiden vinkkejä ja yleistä melua. Keskity yhtiön arvon selvittämiseen, ja osta vain jos saat sitä selvästi alle arvon. Tee näin, ja pysyt sijoittamisen säännössä numero uno: älä häviä rahaa. Siinä piilee hänen menestyksensä salaisuutensa. Hän on sijoittanut oppiensa mukaan vuosikymmenestä toiseen. (Itse asiassa Buffettin ensimmäinen tv-haastattelu lienee kuitenkin tämä vuodelta 1962.)
Hyvä kirjoitus eri kilpailuedun lähteistä. Innovaatio synnyttää arvoa, mutta tuon arvon pystyy säilyttämään ainoastaan niin kauan kuin yhtiöllä on kilpailuetua markkinoilla. Jos alkuvaiheen yrityksellä on kilpailuetua, on se tyypillisesti lajiluonteeltaan esim. patenttiin tai muuhun viranomaislupaan perustuva etu. Yleensä kilpailuetu kuitenkin muodostuu ajan kanssa. Ne ovat erityisosaamiseen, skaalaetuihin tai itse toimintasysteemiin perustuvia kilpailulta suojelevia etuja. Systeemistä muodostuvia kilpailuetuja voi startup hyödyntää, sillä monimukaisissa, linkitetyissä systeemeissä muutoksen tuomaan epävarmuuteen vastaaminen voi olla hallitseville, etabloituneille toimijoille vaikeaa. Startupille siis juuri epävarmuus voi tuoda sen turvan jossa notkeat ja nopeat toimijat voivat haastaa isompia kilpailijoitaan.
Podcast-markkinasta. Viimeiset neljä-viisi vuotta lähes kaikki työmatkat ja vastaavat siirtymiset on tullut kuljettua podcasteja kuunnellen. Siinä ajassa podcasteista on tullut varsin merkittävää liiketoimintaa. Suosituimmalla ohjelmalla Joe Rogan Experiencellä on varovaisen arvion mukaan jopa yli 200m dollarin vuotuinen mainosmyynti. Markkina kasvaa 30-50% vuosittain. Rogan saattaa olla jopa puolet USA:n podcast-teollisuuden myynnistä, joka itsessään ei ole vielä mitään verrattuna Kiinan markkinaan. Vuonna 2018 kiinalaiset podcastit vaihtoivat yli 7 mrd dollaria! Siellä bisnesmalli perustuu mainosmallin sijasta tilausmalliin. Nämä luvut asettavat myös Spotifyn podcast-ambitiot uuteen valoon Applen Pocast-applikaation kautta kuunnellaan ~60% kerroista (vs 80%+ muutama vuosi sitten. Spotify on noussut tyhjistä jo toiseksi suurimmaksi 10% osuudellaan. Kiinnostuneille lisää podcast-ekosysteemistä täällä.
Jotain merkittävää on kehitteillä. Siitä kun psykedeelit, kuten LSD, psilosybiini (taikasienet) ja MDMA (ecstasy) määriteltiin vaarallisimpien kiellettyjen huumeiden joukkoon USA:ssa 1970, on tultu pitkä aika ilman, että näitä yhdisteistä olisi merkittävästi tutkittu. Se mitä on tutkittu, on kuitenkin osoittanut, että kyseessä EI ole riippuvuutta aiheuttavia aineita ja niiden myrkyllisyystasot ovat varsin alhaiset. Mutta ennen kaikkea niiden käyttö kontrolloiduissa olosuhteissa on osoittautunut tehokkaaksi mielenterveysongelmien, riippuvuuksien ja traumojen hoitomuodoksi. Yleinen ilmapiiri on muuttumassa. Siitä tuoreimpana esimerkkinä on uuden, maailman suurimman psykedeelien ja ihmismielen tutkimiseen rahoituksen pari viikkoa sitten saanut yksikkö Johns Hopkinsissa. Tiedotustilaisuus katsottavissa täällä. Hyvää taustatietoa aihepiiristä myös erinomaisesta kirjasta “How to Change Your Mind.” Miksi kehitys on merkittävää? Siksi, että kenties tulevaisuudessa (ehkäpä jo 5-10v sisällä) ymmärrämme näiden yhdisteiden avulla ihmismielen ulottuvuuksia paljon paremmin ja voimme tehoiskuin hoitaa sen ongelmia. Voi sanoa hyvästit mielenterveysongelmille (ja miljardien lääkebisnekselle) sekä vuosien terapiaistunnoille (ja osittain psykoterapeuttien ammattikunnalle).
Podcastit:
Kannabis-osakkeet ovat olleet paineessa viime aikoina. Suurimmat ETF:t (MJ & HMMJ) ovat alas 50%+ viime vuoden huipuista. Kanadan osakkeet hinnoiteltiin yltiöpositiivisimman skenaarion kautta heti kättelyssä ja lopulta kupla puhkesi. Samoin oli pari yhteistyöjärjestelyä (Constellation/Canopy & Altria/Cronos), joiden sulatteluun on markkinoilla mennyt aikansa. Muut ostajakandidaatit alkoholi- ja tupakkayhtiöistä lienevät odottavan tilanteen selkeytyvän ennen uusia ostopäätöksiä. Viimeisimpänä tietenkin “sähkötupakka-kriisi” on antanut painetta myös tälle sektorille. Nyt kuitenkin keskiviikkona USA:n edustajainhuone myönsi selvin äänin ns. “Safe Actin”, jonka mukaan yhdysvaltalaiset pankit voivat alkaa ottamaan laillisilta kannabisyhtiöiltä talletuksia ja mahdollisesti myös myöntämään niille luottolimiittiä. Lopullinen päätös menee nyt Senaatin pöydälle. Markkinan potentiaali on siellä vielä, mutta ei Kanadassa, vaan pikemminkin USA:ssa, joka on 10-kertaa suurempi. Kuin tilauksesta sektoriin sijoittava long/short hedge fund Navy Capital kertoo alkuviikon podcastissa heidän näkemyksensä markkinasta, sen dynamiikasta ja riskeistä ja siitä mihin sijoittajan kannattaa nyt kiinnittää huomiota. Mielenkiintoista, että heidän kahdesta top pickistään kumpikaan ei löydy em. ETF:stä. ETF:iin sijoittaminen ei välttämättä ole se ratkaisu saada tästä potentiaalista kiinni sillä ne ovat täynnä kalliita kanadalaisia firmoja, joista suuri osa voi mennä jossain vaiheessa nurin, ja myös alkoholi- ja tupakkayhtiöitä (esim. Swedish Match löytyy toisesta), jotka luonnollisesti eivät ole niitä puhtaimpia pelejä.
Nykyisessä informaation ja ulkoisten ärsykkeiden tulvassa, oman keskittymisen hallinta on jo nyt, mutta tulee myös jatkossa olemaan yksi tärkeimmistä yksilön osaamisalueista. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kahdeksan tunnin työpäivästä keskimäärin tehokasta työaikaa on vain vajaat kolme tuntia. Etenkin kännykkäsovellukset, jotka ovat suunniteltu viemään huomiomme, siinä onnistuvatkin. “Indistractable”-kirjan kirjoittanut Nir Eyal kertoo haastattelussa, miten selättää nämä haasteet ja tehostaa omaa ajankäyttöään. Ei tarvitse lukea kyseistä kirjaakaan, sillä tässä podcastissa tulee selkeät askeleet miten ongelmaa tulisi lähestyä. “Time management is pain management.”
Viikon kuva:
J.P. Morgan on tehnyt raportin “Active Management and QE-Distorted Markets”. Rapsassa on useita hyviä havainnollistavia kuvia aktiivisten salkunhoitajien viime vuosien haasteista. Yliperformanssi suhteessa indeksiin on ollut laskussa jokaisena edeltävänä vuosikymmenenä. QE ja laskevat korot näyttävät kiihdyttäneen aliperformanssia. Suhteellisesti enemmän lisäarvoa kuitenkin aktiivisesta salkunhoidosta näyttää olevan laskuvuosina. Raportissa myös hyviä kuvia siitä mihin asentoon markkina on ajautunut. Esimerkiksi, kuten paljon on ollut puhetta, momentum- ja low vol-osakkeiden preemioarvostukset alkavat olla historiallisilla arvostuseroilla arvoon nähden. Samoin USA:n koko markkinan arvostusero suhteessa arvoon on jo teknokuplan tasoilla.
Комментарии