top of page
  • Writer's pictureVille Hemminki

Viikon kuumat linkit


Linkkejä matkan varrelta... hyvää viikonloppua!

“The best way to avoid errors in the future is to have made most of the major types of errors in the past.” - Patrick O’Shaughnessy

Prospektiteorian mukaisesti sadan euron tappio tuntuu enemmän pahalta kuin sadan euron voitto tuntuu hyvältä. Pitkälle tähtäävä sijoitussäästäjä voi puolustautua tältä meidän kaikkien käyttäytymiseen vaikuttavalta ominaisuudelta yksinkertaisella kikalla. Mitä harvemmin sijoitusten arvonkehitystä seuraa, sitä epätodennäköisemmin näkee niiden menettäneen arvoa. Päivätasolla osakkeiden nousu ja lasku on kolikon heitto. Pidemmällä aikavälillä osakkeilla on korkeampi positiivinen odotusarvo.


Monilla rahastoilla ja hedge fundeilla on ongelma. Heidän sijoittajien pääoma vaatii tuottoja joka vuosi, kvartaali tai jopa kuukausi, tai se lähtee kävelemään. Tästä kirjoitimme taannoin. Pidemmäksi aikaa sitoutunut pääoma mahdollistaa ylituoton, jota mm. Warren Buffett on tehtaillut. Samoin tässä podcast-haastattelussa tuntemattomampi stockpikkeri Paul Lountzis kuvaa heidän keskitettyjen portfolioiden rakentamisen prosessia. Se ei onnistuisi elleivät myös heidän sijoittajat ymmärtäisi pitkäaikaisen sijoittamisen lainalaisuuksia.


GMO:n Geremy Granthman sanoo, että ilmastonmuutosta vastaan taistelevat mm. uusiutuvaan energiateknologiaan keskittyvät yhtiöt tarjoavat kasvupotentiaalia vuosikymmeniksi. Heidän seuraavansa alan yhtiöt kasvavat nopeammin kuin keskimääräinen yhtiö, vaikka niiden arvostustasot ovat 15-20% alhaisemmat.


Credit Suisse tekee vuosittain kehittyvien markkinoiden kuluttajille kyselyn heidän luottamuksestaan oman taloutensa näkymiin. Vastikään julkaistussa kyselyssä Intian kuluttajan luottamus oli korkein. Suhteessa Kiinaan heidän demografiset kasvumahdollisuudet ovat suotuisammat. Lattareista Brasiliassa ja Meksikossa kuluttajien, etenkin millenniaalien, luottamus oli parantunut aikaisempaan nähden selvimmin. Indonesiassa ja Thaimaassa on orastavia merkkejä kuluttajakäyttäytymisen muutoksesta. E-sports ja e-commerce ovat vahvoja teemoja.


Kryptovaluutoista on ollut viime aikoina vähemmän puhetta. Omistimme alkuvuodesta hetken aikaa pienen määrän sekä Bitcoinia että Ethereumia. Vaikka molemmat ovat nousseet pohjilta 50%+, ovat ne edelleen merkittävästi alas huipuistaan. Jos kryptoja on ajatellut joskus ostavansa, voi nyt olla hyvät hetket päivittää tietouttaan aiheesta. Tässä hyvä yleiskatsaus Bitcoinin hyviin ja huonoihin puoliin, sen mahdollisuuksiin jäädä vallitsevaksi kryptoprotokollaksi, sekä sen riskeihin. Kirjoitus pyrkii argumentoimaan miksi 1% allokaatio Bitcoiniin olisi perusteltu. Tavoitehinnan voi jättää omaan arvoonsa...


Masayoshi Son aikoinaan kehitti sähköisen sanakirjan ja myi sen vajaalla parilla miljoonalla taalalla. Hän otti rahat ja perusti Softbankin vuonna 1981 ja rakensi siitä yhden maailman suurimman teknologiasijoituksiin erikoistuneen yhtiön. Heidän Vision Fund on maailman isoin VC-rahasto, jota on viime aikoina syytetty yksinään puskevan aggreessiivisilla sijoituksillaan listaamattomien teknoyhtiöiden arvostuksia korkealla. Nykyhetken ja alun välissä Masayoshin henkilökohtainen varallisuus nousi ja laski 70 miljardilla teknokuplan ympärillä. Tässä reilun vuoden takainen videohaastattelu tästä visionääristä.



Viikon kuva:


Erinomainen tapa kehittää oman sijoitustiimin edgeä suhteessa muihin on yrittää mahdollisimman paljon eri lähestymistapoja markkinaan, todeta mitkä eivät toimi, ja fokusoida ja kehittää niitä, jotka toimivat. Kvanttitalo O’Shaughnessy Asset Management on 20+ vuoden varrella oppinut paljon faktoreista. Heidän Q1-sijoittajakirjeessään hieman siitä mitä he tekevät, mitä he ovat oppineet ja ideoiden hautausmaasta. Viikon kuvana tällä kertaa on heiltä kuva alkuvuoden faktorituotoista. Nähdään, ettei mikään faktori ole “toiminut” alkuvuodesta.



214 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page