top of page
  • Writer's pictureVille Hemminki

Viikon kuumat linkit


Linkkejä matkan varrelta... Blogi vaipuu radiohiljaisuuteen seuraavien parin viikon hiihtoloman ajaksi. Hyvää viikonloppua!

“It ain’t what you don’t know that gets you into trouble. It’s what you know for sure that just ain’t so.” - Mark Twain (väitetysti)

Muutama knoppi: 1) Vain 43% USA:n osakkeista tuottivat elinaikanaan enemmän kuin riskitön korko. 2) Vaikka olisi voittanut markkinan 5% vuodessa 1960-1980, olisi tuottosi silti pienempi kuin jos olisit hävinnyt indeksille 5% vuodessa 1980-2000. 3) Dow-indeksin tulokset puolittuivat vuonna 1908. Samana vuonna indeksi nousi 46%. Nämä ja 17 muuta varsin uskomatonta faktaa markkinoista.


Tutkimus osoittaa, minkä intuitiokin kertoo: sijoittajat hylkäävät salkunhoitajan, joka on aliperformoinut ja valitsevat sellaisen, joka on yliperformoinut. Tässä on vain se ongelma, jonka tutkimus myöskin kertoo: tuotoilla on tapana palata keskiarvoonsa. Hylätyt salkunhoitaja yliperformoivat valittuja salkunhoitajia seuraavina vuosina.


Ongelma salkunhoitajan valinnassa on (kuten olemme kirjoittaneet), että mikään strategia ei toimi aina. Tuurilla (niin hyvässä kuin pahassa) voi olla näppinsä pelissä pitkänkin aikaa. Itse asiassa, jotta voisi lähes varmuudella väittää strategian toimivan tarvittaisiin lähes 30 vuoden data. Harvalla on kärsivällisyyttä moiseen odotteluun. Vasta jos tiedetään sijoittajan osumatarkkuuden olevan niinkin korkea kuin 60%, on ennustettavaa olettaa hänen voittavan indeksin rullaavina viiden vuoden periodeina.


Lyödäänkö vetoa? Teemme päätöksiä arvoihimme ja uskomuksiimme perustuen ja arvioimme päätöksien onnistumista lopputuloksien kautta huomioimatta tuurin ja satunnaisuuden roolia lopputulokseen. Yksi hyvä tapa parantaa päätöksentekoprosessia - ja itse asiassa parantaa omaa suhtautumista maailmaan - on ajatella päätöksiä vedonlyönteinä. Se pakottaa miettimään eri skenaarioita todennäköisyyksinä. Nimittäin kukaan ei tiedä tulevaisuutta varmuudella. Pokeriammattilainen Annie Duke kirjoitti aiheesta erinomaisen kirjan. Asiasta pääsee hyvin kärryille myös kuuntelemalla tämän podcastin.


Tuurin tiedostaminen ei ole heikkouden merkki. Päinvastoin. Jos tiedostaisimme ja tunnustaisimme, että tuurilla on merkittävä osuus elämissämme, olisimme nöyrempiä ja kiitollisempia siitä mitä meillä on, ja armollisempia niitä kohtaan, joilla vastaavaa ei ole.


Kun havaitsee, että omien varojen tuotto-odotus ei vastaa toivottua, on lähtökohtaisesti kolme vaihtoehto, mitä tehdä: 1) Voi laskea tuotto-odotusta. Tämä on helpoin vaihtoehto. 2) Voi nostaa omaa säästöastetta, eli laittaa enemmän tuloistaan syrjään tulevaisuuden varalta. Tämä on myös aina järkevää. 3) Voi ottaa lisää riskiä. Tämä on monesti se, joka valitaan. Riskin mukana tulee toki mahdollisuus korkeampiin tuottoihin, mutta myös mahdollisuus isompiin tappiohin. Markkina ei nimittäin ole velkaa sijoittajille. Se ei anna korkeampia tuottoja vain sen vuoksi, että niitä tarvitsee. Näistä vaihtoehdoista Kalifornian julkisen alan työntekijöiden eläkeyhtiö valitsi vaihtoehdon 3. Mitä tekee Suomen eläkejärjestelmä?


Menestyksekäs sijoittaminen on yksinkertaista, mutta ei missään nimessä helppoa. Parhaimmillaan se on tylsää. Kuten George Soros on sanonut: “If investing is entertaining, if you’re having fun, you’re probably not making any money.” Monimutkaisuus on usein kiehtovan. Monimutkaisuus vaikuttaa älyllisemmältä kuin yksinkertainen maalaisjärki. On kuitenkin hyvä muistaa, että yleensä monimutkaisesti asiansa selittävä ei tunne asiaansa kunnolla. Se on vain markkinointikikka. Mekin pyrimme tekemään monimutkaisia asioita, mutta mahdollisimman yksinkertaisesti ja säännönmukaisesti.



Päivän kuva:


BofA/ML:n kuukausittaisen globaalien salkunhoitajien kyselytutkimuksen perusteella sijoittajien mielestä suurin "häntäriski" on nyt Kiinan hidastuminen. Se on noussut nyt suurimmaksi uhkaavaksi möröksi kauppasodan ollessa isoin pelko sitten viime kesän.







425 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page