top of page
  • Writer's pictureVille Hemminki

Viikon kuumat linkit


Linkkejä matkan varrelta... hyvää viikonloppua!


"Don't confuse luck with skill when judging others, and especially when judging yourself." - Carl Icahn

Ollakseen aktiivinen sijoittaja, tulee uskoa, että markkina yhtäältä on epätehokas, jotta mahdollisuuksia ylituottoihin syntyy; ja toisaalta, että markkina on tehokas, jotta nuo mahdollisuudet realisoituisivat. Michael Mauboussinin kirjoitukset kannattaa yleensä lukea. Tällä kertaa hän pureutuu noihin markkinoiden epätehokkuuksiin, joiden syntymissyyt hän on lajitellut: käytöksellisiksi, analyyttisiksi, tiedollisiksi ja teknisiksi. Tehdessään osto- ja myyntipäätöksiä, tulisi sijoittajan miettiä, kuka on kaupan vastapuolella? Mitä tietoa heillä on? Mikä heidän motiivinsa kaupalle ovat? Nimittäin, jotta itse voisi aktiivisella sijoituspäätöksellä tehdä lisätuottoa, tarkoittaa se sitä, että kaupan vastapuolen tulisi olla väärässä.


Sijoitus- ja säästämistavoitteissaan voi epäonnistua kahdella tavalla: nopeasti ja hitaasti. Liika riskinotto voi ajaa vararikkoon nopeastikin, kun taas liian varovainen riskin kaihtaminen voi johtaa eläkepäivien varalle tavoiteltujen säästötavoitteiden kariutumiseen. Seuraavassa havainnollistava esimerkki siitä, kuinka pitkäjänteinen osakesäästäminen on ainakin antanut mahdollisuuden riittävän varallisuuden kartoittamiseksi. Pankkitilille säästäminen ei vain riitä.


Oli kyseessä sitten kirja, kolumni tai uutiskirjoitus, kirjoittajan tulisi tarjota lukijalle hänen lukemiseen panostamalleen ajalle vastinetta. Analogia pätee myös sijoitusmaailmaan. Sijoittajalle on tarjolla tänä päivänä tuhansittain vaihtoehtoisia sijoituskohteita. Oli kyseessä sitten osake, hyödyke tai sijoitusrahasto, sijoittajan tulisi arvioida parantaako kyseinen tuote oman sijoituskokonaisuutensa riski/tuottoa ja helpottaako se omassa sijoitussuunnitelmassa pitäytymisessä. Samoin kuin kirjoittajan tulisi kirjoittaa lukijalle, esimerkiksi rahastonhoitajan tulisi rakentaa tuotetarjoamansa vastaamaan sijoittajan tarpeita.


Ongelma, joka monille saattaa tulla eteen on, että sijoittaako nyt koko summan, vai hajauttaako sen ajallisesti. Historiallisessa valossa tarkastelleen, päätös on yksiselitteisen selvä: koko summa markkinoille. Vastaus perustuu siihen, että markkinat nousevat keskimäärin ~3/4 ajasta. Pelko tietenkin on, että jos tänään ostaa, niin markkinoiden korjaus tuleekin huomenna. Se on kuitenkin epätodennäköisempi vaihtoehto. Ajallisessa hajauttamisessa on pari ongelmaa. 1) Kun odottamasi korjaus lopulta tulee, voi se alkaa huomattavasti korkeammalta tasolta. 2) Vaikka korjaus alkaisikin huomenna, pystyisitkö pitäytymään suunnitelmassasi ja ostaa tasaisesti laskeviin kursseihin? Älä ole niin varma. Kurssien laskiessa mielesi alkaa tehdä tepposia.


Howard Marks on Nomad Investin yksi kaikkien aikojen suosikeista. Hänen memonsa kiilaavat aina ilmestyttyään lukulistan kärkeen. Jos Marks ei ole tuttu, seuraavasta haastattelusta saa hyvin kiinni hänen perusperiaatteistaan. Hän puhuu markkinan sykleistä, ja siitä, kuinka käänteiden ennustamisen yrittäminen on turhaa. Pikemminkin kannattaisi yrittää tunnistaa minkälaisessa markkinatilanteessa kullakin hetkellä on.


Osakemarkkinoiden kauneuskilpailu. Mandatumin salkunhoitaja Samuli Outinen kirjoittaa, että vaikka tietäisit yhtiön vuoden tuloksen etukäteen, et luultavasti arvaisi, mihin sen osake suuntaa kuluvana vuonna. Koska sijoittajien odotuksia on hankala arvioida etukäteen, on pitkäjänteinen sijoittaminen varma valinta. Osakekurssi kyllä seuraa, jos näkemys yhtiöstä on oikea.Viikon kuva:


Euroopan markkina on hyljeksityin merkittävien markkinoiden joukosta. Suhteessa USA:han, sijoittajat ovat isoimmassa alipainossa Eurooppaa. Sijoittajat ovat vetäneet pääomiaan europpaan sijoittavista rahastoista lähes jokainen viikko jo vuoden verran. Pääomavirrat kielivät odotuksista, jotka Euroopan suhteen ovat ilmeisen alhaalla. Pienikin parantuminen Euroopan näkymiin voi saada käännöksen pääomavirroissa.352 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page