top of page
  • Writer's pictureVille Hemminki

Viikon kuumat linkit

Linkkejä matkan varrelta... hyvää viikonloppua!


”If tomorrow were ever knowable with absolute certainty, who would take the other side of a trade today?” -Jason Zweig

Viime päivinä markkinat ovat muistuttaneet sijoittajia riskin olemassa olosta. Hyvä niin, sillä jos riskiä ei olisi, ei olisi sille, joka sen on valmis kohtaamaan myöskään palkintona tarjolla tuottoa. Kuka myisi sinulle osakkeita tänään jos riskiä huomisesta ei olisi? Siksi osakkeiden on aina joskus tultava alas.


Yksi maailman suurimmista varainhoitotaloista PIMCO on sitä mieltä, että negatiiviset markkinakorot voivat olla mahdollisia myös USA:ssa. Sekulaaristen vaikutusten (kuten se, että ihmiset elävät pidempään ja teknologian deflatorinen paine) lisäksi myös sykliset syyt painavat korkoja. Talouskasvu oli jo muutenkin hidastumassa, jota kauppasota vain rokottaa entisestään. Fed on myöhässä elvytystoimissa ja mahdollisesti pakotettu isompaan korjausliikkeeseen.


Onko mukava ajatus maksaa omista talletuksistaan korkoa? Kuulostavatko negatiiviset korot absurdeilta? Seuraavassa ajatusleikkiä, joka auttaa havainnollistamaan asiaa. Esim. kun varastoitavaa (talletuksia, jalometalleja, öljyä jne.) on paljon, eikä varastotilaa ole riittävästi, nousee varastotilan kustannus. Tai toisin; jos kerta kasvua ei ole näkyvillä, miksi sijoittaja tai tallettaja olisi oikeutettu riskittömään tuottoon?


Keskuspankeilla alkaa olla keinot vähissä. Potilaalle tungetaan samaa vanhaa lääkettä; korkoja lasketaan ja ostetaan bondeja. Draghi peräänkuulutti edelleen fiskaalipuolen elvytystä. Euroalueella poliitikot ovat kuitenkin Keynesin oppeja vastaan vain kiristäneet koko finanssikriisin jälkeisen ajan. Toki nyt populistit molemmin puolin laitoja ovat ottaneet modernin rahapolitiikan puheeksi. Nyt on myös väläytelty jo sitä, että EKP alkaisi ostamaan osakkeita. On kuitenkin tehokkaampi tapa saada inflaatiota ja kasvushokkia aikaiseksi: niin kutsuttu helikopteriraha.


On järkeenkäypää, että yhtiöt, jotka panostavat innovaatioon ja strategiaan pystyvät säilyttämään paremmin kilpailuetunsa markkinalla. Tutkimus lähestyy tätä hypoteesiä tutkimalla yhtiöiden tutkimus- ja kehityspanostuksia sekä omistamiensa patenttien määrää. Johtopäätöksenä on, että niiden yhtiöiden osakkeet, joilla on ollut eniten patentteja, ovat performoineet muita paremmin.



Podcastit:


Mikä tekee laatuyhtiön? Mielenkiintoinen keskustelu useiden esimerkkien kautta siitä miten tämä salkunhoitaja perkaa yhtiöt etsiessään laatua. Hän on arvosijoittaja, joka on kuitenkin valmis maksamaan laadusta. Sen hän määrittelee sijoitetun pääoman kasvavilla tuotoilla ja johdon laadulla. Johdon kauaskatseisuus, pääomien allokointikyvyt ja se miten he palkitsevat itsensä ovat pääkriteerit. Jos yhtiö omistaa koko jakeluketjun tuo se turvaa tuotoille. Läpi käydään mm. Disney, Richemond ja Berlshire Hathaway. Mielenkiintoisena anekdoottina heidän suurin omistus on tällä hetkellä norjalainen Subsea 7.


Rajiv Jain on intialaislähtöinen pitkän linjan sijoittaja, jolla on vakuuttava track record. Hän sijoittaa osakkeisiin globaalisti. Jain esimerkillään osoittaa mitä markkinoiden voittaminen vaatii: kykyä nähdä asiat uudella tavalla ja kehittyä sijoittajana eri tyyleihin ja markkinan pradigmoihin sopivaksi. Myös uskallusta olla erilainen ja valtavirrasta poikkeava. ”Sijoittaminen ei välttämättä vaadi terävää päätä, vaan vahvan vatsan.” Esimerkiksi, siinä missä monet ovat vieroksuneet Venäjän markkinaa jo pitkään, on Jain jokin aika sitten alkanut sijoittamaan sinne. Hän on nähnyt, että sikäläiset corporate governance -asiat ja osingonmaksupolitiikka ovat muuttuneet sijoittajaystävällisempään suuntaan.


Lähes jokaiselle startupille tulee eteen vaihe, jossa joudutaan muuttamaan visiota ja sitä suuntaa, johon yritystä ollaan kehittämässä. Jotkin yritykset joutuvat tekemään tämän useinkin. Perustajalla on haasteena, miten ja milloin päättää, että nykyinen suunta ei johda mihinkään. Milloin on aika siirtyä eteenpäin ja seuraavaan ideaan? Slackin perustaja Stewart Butterfield perusti aikoinaan kuvanjako-ohjelman Flickr, jonka myi Yahoolle. Molemmat näistä onnistumisista olivat kuitenkin aikaisemman epäonnistumisen seurausta.


Seuraavassa podcastissa on kaikille jotakin. Tren Griffin on pitkäaikainen Microsoftin johtaja, joka on kirjoittanut useamman kirjan, on suuri Charlie Munger -fani, ja hänen bloginsa 25IQ on loputon aarreaitta, johon hän on kerännyt asioita, joita hän on oppinut eri ihmisiltä eri aloilta. Paljon on puhetta sijoittamisesta, bisneksestä ja strategiasta. Punaisena lankana on kuitenkin ikuinen oppiminen. Jos ei kehity maailman mukana, on peli menetetty.



Viikon kuva:


Aina on jotain. Jokin uutinen tai puheenaihe - melua. Jotain, jonka seurauksena saattaa päätyä tekemään sijoituspäätöksiä. Toki kuvassa on yksi historian parhaimmista bull-markkinoista. Mutta muistatko mitä ajattelit ja tunsit noina hetkinä? Ajattelitko tuolloin, että nyt se romahdus on käsillä? Tunsitko pakottavaa tarvetta kirjautua sisään ao-tilillesi ja tehdä hetken mielijohteesta muutoksia pitkän aikavälin sijoitussuunnitelmaasi? Aina on jotain. Ja joskus se jokin - tai ei mikään yksittäinen - on se, joka saa markkinat seuraavaan isompaan laskuun. Sitä varten on se sijoitussuunnitelma, jossa pitäydytään, tuli mitä tuli.


488 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page