top of page
Writer's pictureVille Hemminki

Viikon kuumat linkit

Linkkejä matkan varrelta... hyvää viikonloppua!


"The four most dangerous words in investing are: 'this time it's different.'" - Sir John Templeton

Viime viikon kuvassa nähtiin kuinka arvo on aliperformoinut kasvuosakkeita railakkaasti sitten finassikriisin. Kirja-arvo on ollut perinteisesti mittari, johon arvosijoittaja on yhtiön markkina-arvoa verrannut sen edullisuutta arvioidessaan. Nykyisellä korkotasolla koneista, tehtaista ja muusta kiinteästä omaisuudesta koostuvan kirja-arvon vaihtoehtoiskustannus on alhainen. Kirja-arvo ei mittaa mm brändiarvoa tai verkostovaikutuksia, joihin halvan rahan turvin panostaneet kasvuyhtiöt ovat nakertaneet perinteisten kivijalka- ja savupiippuyhtiöiden kilpailuedun. Alhaisen diskonttokoron tukemana niiden kurssikehitys on pessyt arvoyhtiöiden. Miten käy arvon ja kasvun kädenväännön? Entä jos pääoman kustannus jääkin alhaiselle tasolle?


Jälkikäteen näyttää selvältä, että asiat menivät juuri niin kuin ne menivät. Meissä ihmisissä asuva jälkiviisausharha pitää siitä huolen. Esimerkkejä tästä on paljon eri aloilta. Myös sijoitusmaailmasta. Toki nyt on päivän selvää, että korot ovat painuneet jälleen alas. Näkihän sen nyt korvallaankin, eikö vain? Käytännössä kuitenkin kaikki asiantuntijat missasivat tämän korkojen laskun. Markkinat, jos joku, on enemmän taide kuin tiede.


Teknologian ja innovaation myötä maailma muuttuu kiihtyvään tahtiin. Se ei kuitenkaan tarkoita, että historian opit pitäisi täysin unohtaa. Ainakaan kun kyseessä ovat sijoitusmarkkinat, jotka koostuvat loppuviimein ihmisistä. Ja ihminen ei luonteeltaan muutu. “This time it’s different” on Sir John Templetonin kuuluisa sananparsi, jonka vaarallisuudesta Howard Marks haluaa muistuttaa uunituoreessa sijoittajakirjeessään. Siinä hän käy läpi yhdeksän viime aikoina kuultua väitettä markkinoista, kuten mm. “korot jäävät pitkäksi ajaksi alas”, “inflaatio on kuollut”, “kasvusijoittaminen on ikuista”, “valtioiden velkaantumisella ei ole väliä”. Tarinan opetus: kaikki on mahdollista, mutta kun miettii, että "tällä kertaa on toisin", monesti liikutaan vaarallisilla vesillä.


“Internetin Kuningattareksi” tituleerattu VC-sijoittaja Mary Meeker julkaisee vuosittain “Internet Trends” katsauksensa. Se on aina hyvää selailtavaa. Tällä viikolla julkaistu vuoden 2019 paketti kattaa 333 slidea. Muutama nosto: Yli puolella maailman väestöstä on pääsy nettiin. Käyttäjäkasvu on hidastumaan päin. Kasvupotentiaali on käytännössä enää Intiassa, Kiinassa ja vähemmissä määrin Nigeriassa. E-commerce on 15% retail-myynnistä. Kasvu 12% luokkaa, mutta hidastuu. Nettimainonta kasvaa 20%+. Suurin osa tästä mobiilissa. Mm. Amazon ja Twitter haastavat perinteiset Google ja Facebookin. Keskiverto-Jenkki käyttää digitaalista mediaa 6.3h päivässä. Kännykässä surfataan tänä vuonna jo enemmän kuin katsotaan telkkaria. (Näillä päästiin vasta slidelle 46...)


Morgan Housel kirjoitti vastasyntyneelle tyttärelleen rahasta ja menestyksestä. Hän olisi voinut kirjoittaa meille kaikille, sen verran tärkeitä pointteja itse kullekin sisäistettäväksi.


Naval Ravikant on yksi mielenkiintoisimmista ihmisistä. Hänellä on vahvoja mielipiteitä monista asioista. Toisin kuin monilla muilla, joilla on vahvoja mielipiteitä, Naval on miettinyt ne ajatuksella ja ymmärryksellä läpi. Naval on teknologiasijoittaja ja -yrittäjä Silicon Valleyssa, jossa hän on toiminut parin vuosikymmenen ajan. Hänen haastattelut tulee aina tsekattua. Viime viikolla Naval oli Joe Roganin podcastissa, jossa käytiin läpi mm. vaurautta, kapitalismia, työn tulevaisuutta, onnellisuutta jne jne



Viikon kuva:


S&P500-indeksi on parin prossan päässä huipuista. Samaan aikaan bondimarkkina hinnoittelee taantumaa. Tai ei niinkään taantumaa à la 2000 tai 2008, jolloin Fed alkoi leikkaamaan korkojaan ja jatkoi leikkaamistaan. Sen sijaan odotetaan Fedin leikkaavan tänä vuonna 75bps (eli esim. kolme 25bps leikkausta), ensi vuonna 25bps ja lopettavan siihen. Eli pikemminkin niin kuin kävi vuonna 1995, kun Fed Greenspanin johdolla sai taiteiltua nopeilla kolmella laskulla talouteen "pehmeän laskun". Tuolloin kuitenkin korkojen lähtötaso oli paljon korkeammalla. Taloutta oli myös samaan aikaan alkanut tukemaan juuri loppunut kylmän sodan jälkeinen optimismi ja uusi internet-aikakausi. Nyt ei vastaavaa tilannetta ole. Fed on ajettu nurkkaan. Inflaatio-odotukset ovat paineessa ja kauppasotasekoilut rokottavat näkymiä. Fed voi nojata niihin. Nähtäväksi kuitenkin jää, miten he pääsevät nurkasta ulos pettämättä markkinoiden odotuksia. Kääntäen: miten he voisivat yllättää positiivisesti?



322 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page