top of page
  • Writer's pictureVille Hemminki

Viikon kuumat linkit

Linkkejä matkan varrelta... hyvää viikonloppua!


“Forecasts create the mirage that the future is knowable.” - Peter Bernstein

Asiantuntijoiden ennustukset, riippumatta alasta, tuppaavat menemään metsään. Alan tuntemuksen kasvaessa, nousee myös asiantuntijan käsitys tulevaisuuden ennustettavuudesta. Helposti aletaan pitämään omia ennustuksia absoluuttisina totuuksina, sen sijaan, että tehtäisiin arvioita eri skenaarioista ja niiden toteutumistodennäköisyyksistä. Siinä oman näkemyksen alituinen haastaminen nouseen keskiöön. Ja siinä taasen monialainen, pintapuolisempikin tietämys on osoittautunut tärkeämmäksi, kuin syvällinen vain yhden alan tuntemus.


Medialla (niin sosiaalisella kuin valtamediallakin) on tapana huomiota herättääkseen, ja klikkauksia luodakseen, spinnata poikkeukselliset menestystarinat ennustettaviksi lopputulemiksi. Kutsutaan tätä sitten vaikka ”taloudelliseksi pornoksi.”


Totuus on kuitenkin, että monien julkisuudessa mässäiltävien menestystarinoiden takaa löytyy aimo annos tuuria. Sen merkitystä ei saa milloinkaan unohtaa. Sama pätee myös epäonnistujiin. He ovat voineet tehdä asiat juuri oikein ja menestyjääkin suuremmalla tarmolla, mutta silti tuuri ei suosinut. Kenties yrittämisen riski realisoitui yhdelle, mutta ei toiselle. Riskistä ja sijoittamisesta kukaan ei kirjoita paremmin kuin Morgan Housel. Hänen ajatuksiaan myös audiomuodossa tuoreissa podcasteissa tässä ja tässä.


Sijoitusneuvonta ja FinTech ovat kulkeneet käsi kädessä jo yli 4 000 vuotta. Ihminen on tuonut ajan saatossa teknologiaa päätöksenteon tueksi. Jo Mesopotamiassa keksittiin eräänlainen Excelin esi-isä, jolla pystyi mallintamaan karjan tuottopotentiaalia. Vuonna 1867 ”tikkerikone” mullisti osakemarkkinoiden seuraamisen. Sekään ei kuitenkaan ole mitään verrattuna nykyaikaan. Jokaisessa kehitysvaiheessa informaation ja teknologian lisääntyessä kasvoi myös ihmisen tarve sijoitusneuvontaan. Ihmistä todennäköisesti tarvittaneen siis myös jatkossa.


Monet mieltävät arvosijoittamisen turvalliseksi ja järkeväksi toiminnaksi. "Osta halvalla ja myy kalliilla". Arvo-faktorin onkin osoitettu tuottaneen preemiota yli ajan. Mutta miksi arvo on tuottanut preemiota? Tehokkaiden markkinoiden hypoteesi olettaa, ettei ilmaisia lounaita ole tarjolla. Riski ja tuotto kulkevat aina käsi kädessä. Arvon tuottama preemio on korvaus sijoittajan kantamalle korkeammalle riskille. Mutta eihän arvo-osakkeiden pitänyt olla riskisempiä? Jotkut ovat ja niitä kutsutaan “arvoansoiksi”. Toisissa preemio taasen selittyy sijoittajien käyttäytymisellä. Jottei tämäkään olisi helppoa, seuraavassa syväluotaava katsaus arvo-faktoriin.


Onko “halpoihin” arvo-osakkeisiin sijoittavalla sitten keinoja poimia nuo mädät omenat - arvoansat - pois korista? Niiden, joiden arvostus heijastelee heikentyvää tuloksentekokykyä tulevaisuudessa. Kun sijoittajalla ei ole mitään konkreettista tekijää, jolla systemaattisesti ennustaa luotettavasti tuloksentekokykyä, voi hän yrittää karsia mädät omenat perustuen momentumiin, historialliseen tuloskasvuun, saamisten määrään (tuloksen laatu) ja velkavipuun. Tällä keinoin arvo-faktoria on pystynyt parantamaan merkittävästi. “Alfaa arvo-faktorin sisällä” - hyvä kirjoitus viime marraskuulta.

Professori Valuaatio, Aswath Damodaran oli pari viikkoa sitten Meb Faberin podcastissa puhumassa useiden hypeyhtiöiden kuten Amazon ja Applen arvostamisesta. Entä kumpaa tarinaosaketta, Uber vai Lyft, Damodaran ostaisi? Tarinaa myös globaaleista osakepreemioista; ovatko osakkeet kalliita? Entä miten osinkoihin ja omien osakkeiden takaisinostoihin tulisi suhtautua?



Viikon kuva:


Maailman kauppa on ensimmäistä kertaa sitten finanssikriisin alkanut osoittamaan hidastumisen merkkejä. Oheisessa kuvassa maailman kaupan volyymien kuukausittainen indeksi, jonka tuorein noteeraus on helmikuulta. Helmikuun ja sitä edeltävien kolmen kuukauden luvut ovat olleet heikommat kuin mitä niitä edeltäneiden rullaavien 10kk keskimääräiset luvut. Nähtäväksi jää, ovatko luvut piristyneet maalis-toukokuussa. Maailman talous on ollut hidastumaan päin ja kauppasotasekoilut ovat vain entisestään heittäneet kapuloita rattaisiin.


Source: Bloomberg

288 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page