top of page
  • Writer's pictureVille Hemminki

Viikon kuumat linkit

Linkkejä IPO-matkan varrelta... hyvää viikon loppua!


“Markets are constantly in a state of uncertainty and flux and money is made by discounting the obvious and betting on the unexpected." - George Soros

Uber alkaa treidaamaan tänään. Listahinta USD45.00 per osake eli alkuperäisen hintarangen (44-50) alapäässä. Markkina-arvoltaan noin 82bn, Uber on suurin listautuja sitten Alibaban, vaikkakin lopullinen valuaatio oli vähemmän kuin mitä vielä joitain kuukausia sitten puhuttiin (jopa 100bn+). Yhtiö keräsi 8.1bn uutta pääomaa tehden listautumisannista historian 23. suurimman. Jos yhtiön noin 400-sivuinen prospectus on vielä lukematta, ei pelkoa, seuraavassa on käyty polttavimpia kysymyksiä siitä lävitse. Valitettavasti Uber jättää sijoittajilta paljon tietoa pimentoon.


Norjalainen Einar Aas oli merkittävä sähköfutuureilla keinottelija. Niinkin merkittävä, että hänet oli otettu ykstyishenkilönä suoraan Nasdaqin selvitysyhteisön keskusvastapuoleksi. Ei hyvä idea. Viime syksynä hänen johdannaispositionsa, joka löi vetoa pohjoismaisen ja saksalaisen sähkön hintojen välisen eron kaventumisen puolesta, oli kasvanut niin suureksi, että hän ylitti riskilimiittinsä. Lopulta positio jouduttiin sulkemaan, Einar Aas meni konkurssiin, ja yli EUR100m tappio jäi selvitysyhteisön kannettavaksi. Tapaus sai viranomaiset heräämään tilanteen vakavuuteen. Millainen systemaattinen riski kohdistuu koko markkinajärjestelmään, kun yksittäinen kalsaritreidaajakin voi saada tuollaisen vahingon aikaiseksi? Pelkästään London Clearing Housen (LCH) kautta settlataan vuosittain 12.5-kertaa maailman BKT:n verran johdannaiskauppaa…


Einar Aasilla oli ilmeisesti taipumusta liiallisen riskin ottoon. Tärkeintä olisi muistaa välttää riskejä, joiden realisoitumisesta ei voi enää elpyä. Yhtä tärkeää kuitenkin on muistaa, että iso riski on myös sellainen, jota ei alunperin ottanutkaan. Se pätee niin sijoittamisessa kuin elämässäkin. Vähän kuten ”Jos et veikkaa, et voi voittaa”, mutta vain realistisemmin. Osakemarkkinoiden riski on niille ominaiset laskumarkkinat. Ne ovat hinta, joka pitää maksaa, jotta pitkässä juoksussa voi saada mahdollisuuden vaurastua.


Oman edun löytäminen markkinoilla on kaikki kaikessa. Jotkut aktivistisijoittajat ja hedge fundit ovat valmiita menemään pidemmälle kuin muut - joskus varsin pimeälle alueelle edun saamiseksi. Syvemmän due diligencen tekemiseen palkataan yksityisetsiviä, jotka voivat olla esim. entisiä erikoisjoukkojen jäseniä tai tutkivia journalisteja. Joskus löytyy aiheellisin keinoin merkittäviä tuloksia. Joskus keinoja kaihtamatta syyllistytään kiristykseen tai pelottelutaktiikoihin.


Jos ehdotat, että parin vuoden päästä meillä voi olla inflaatio-ongelma käsissämme, sinut luultavasti nauretaan ulos huoneesta. Narratiivi tällä hetkellä on deflationaaristen voimien puolella. Tämä siitäkin huolimatta, että Yhdysvalloissa työttömyys on alhaisimmillaan 50 vuoteen ja Euroalueellakin työttömyys lähenee 20 vuoden pohjia. NY Timesin artikkelissa kuitenkin kirjoitetaan, että palkkojen nousu on ainakin Yhdysvalloissa kiihtynyt melko voimakkaasti viimeisen vuoden aikana. Kun juuri kukaan ei enää usko johonkin asiaan, sitä ei myöskään ole hinnoiteltu millään tavalla markkinoilla. Inflaation selkeä kiihtyminen ei ehkä ole todennäköistä, mutta se ei tarkoita sitä, että mahdollisuus kannattaisi jättää huomioimatta sijoituksia miettiessä.


88-vuotias Warren Buffett ja 95-vuotias Charlie Munger ovat elämänsä vedossa. Berkshire Hathawayn vuosittaisessa yhtiökokouksessa herrat jaksoivat jutella ja vastailla kysymyksiin yli viiden tunnin ajan. Lisätään päälle vielä lukuisat haastattelut ja tilaisuudet päälle, niin ei voi kuin ihailla herrojen energiaa. Laajassa WSJ:n haastattelussa (maksumuurin takana) Munger myönsi, että Berkshiren kokoiselle pääomalle on vaikeampi saada ylituottoa. Alkutaipaleellaan heidän kilpailijat olivat myös “idiootteja”, jolloin markkinan voittaminen oli helpompaa. Nykyään kilpailu on kovempaa. Silti Munger odottaa heidän voittavan S&P500-indeksin jatkossa.


Hyvä juttu Microsoftin renessanssista ja Satya Nadellasta. Nadellan astuttua puikkoihin ja Nokian kännykkäbisneksestä irtautumisen jälkeen Microsoftin osake on ollut yhtä nousukiitoa. Nykyään noin biljoonan markkina-arvoinen yhtiö on kasvanut sekä yritysostoin (mm. LinkedIn) että orgaanisesti kehittyen. Mm. yhtiön pilvipalvelut tuovat enemmän liikevaihtoa kuin Googlen. Monella tapaa yhtiö on palannut juurilleen Bill Gatesin aikojen innovatiiviseksi insinööriksi. Takana ovat Steve Ballmerin ajat, jolloin Microsoft pikemminkin yritti siinä epäonnistuen olla se muodikkain ja suosituin.


Ei ole epäilystäkään, etteikö älykodit olisi tulevaisuuden juttu. Tällä hetkellä kattavat älyratkaisut ovat kuitenkin usein niin vaivalloisia, että älykodin rakentamiseen täytyy suhtautua vähän kuin harrastukseen. Käytännössä siis älykaiuttimen, älylampun, robotti-imurin ja älylukon hankkiminen voi olla viiden vuoden päästä paljon järkevämpää kuin nyt, kun kulut ja käyttöönoton kitka ovat pienempiä.



Päivän kuva:


Jos pitäisi veikata maailman arvokkainta yksisarvista, moni varmasti arvaisi Uberin. Tänään Uber kuitenkin menettää kyseisen tittelin listautuessaan pörssiin. Sen jälkeen kruunaamaton kuningas on ByteDance, jonka viimeisimmän kierroksen arvostukseksi moni lähde antaa USD75bn. Kiinalainen ByteDance omistaa tekoälyyhtiön Toutiaon ja videopalvelun TikTokin. Kurkkaa linkin takaa tarkempi visuaalinen katsaus yksisarvisiin, tuleviin pörssilistautujiin...!



250 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page