top of page
  • Writer's pictureVille Hemminki

Viikon kuumat Joululinkit

Linkkejä matkan varrelta... Hyvää Joulua!

”If you want to own the strongest stocks, buy the strongest stocks. Buy something that’s already doing what you want it to. Going up.” - Jon Boorman

Stanley Druckenmiller on yksi suurista, joka ei sen enempää esittelyjä tarvitse. Ennen hän kaihtoi mediaa. Nykyisin hän tuppaa pari kertaa vuodessa jakamaan näkemyksiään markkinoista. Ja hyvä niin. Tuoreessa haastattelussa Bloombergilla hän kertoo kääntyneen syksyn aikana jälleen positiiviseksi (keväällä hänen osakeriskinsä oli vielä nollassa). Nykyisessä nollakorkoympäristössä, jossa talous kuitenkin kasvaa ja inflaatio on 1.5%+, on hyvin vähän vaihtoehtoja, joihin rahansa parkkeerata - etenkin kun kauppasotahuolet helpottivat ja Brexit näyttää menevän maaliin. Nykyisellään kun Druck ei enää hoida asiakasvaroja, hän sanoo olevan varovaisempi sijoituksissaan, kuin silloin kun hän vielä kilpaili markkinoilla. Hän on longina sijoituksia, jotka hyötyvät korkeammasta nimellisestä kasvusta, kuten osakkeet yleisesti (etenkin USA, Japani), pankkeja ja hyödykkeitä (etenkin kupari). Brexitin vaikutuksista hän on positiivinen ja siksi long GBP ja UK pankkeja. Shorttina hän on korkoja. Me jaamme Druckin näkemykset - vahvistusharhan uhallakin, mutta Druckin kanssa tuskin haittaa olla samaa mieltä. Eroamme mielipiteissämme ainoastaan siinä, että hän ei näe upsidea energiasektorissa, toisin kuin me. (Huom. jos jäät jumiin Bloombergin maksumuuriin, on video haastattelusta nähtävissä myös täällä.)


Yli 30 vuoden uran sekä sell-side että buyside -treiderinä, ja sittemmin varainhoitajana (sekä muusikkona!) tehnyt Jon Boorman kertoi Twitterissä aivokasvaimen uusiutumisesta. Tällä kertaa lääkärit eivät voi operoida ja hän sai 1-3kk elinaikaa. Boormania ja hänen kirjoituksiaan jo joitakin vuosia seuranneena, uutinen sai liikuttumaan ja käymään läpi hänen tekstejään. Ensimmäisenä muistui mieleen yksi suosikeista: parin vuoden takainen Boormanin kirjoitus hänen opeistaan 30-vuotiselta uraltaan. Stooalaisen filosofian harjoittaja, Boorman jakaa monia ajattomia viisauksia, jotka saavat lukijan ajattelemaan itseään sekä sijoittajana että ihmisenäkin.


Viimeisten kymmenen vuoden aikana S&P500-indeksin EV/sales on noussut ~1.5x → 2.7x. Nasdaq 100-indeksin vastaava kerroin on noussut ~2x → 4x. Amazon treidaa ~3x. Nvidia taasen ~11x sales. Miksi moiset erot arvostuksissa? Vuonna 2011 sijoittaja Bill Gurley kirjoitti kymmenestä ominaisuudesta yhtiöiden liiketoiminnoissa, jotka vaikuttavat niille sallittaviin kertoimiin. Yhtiöitä pitäisi arvioida mm. seuraavien ominaisuuksien kautta: Kilpailuetu, verkostovaikutukset ja skaalaedut, näkyvyys ja ennustettavuus, asiakkaiden korkea vaihtokustannus, bruttomarginaalit, kasvu...


Kasvuvaiheessa olevaa yhtiötä, tuloksen puuttuessa, usein hinnoitellaan juuri sales-kertoimilla. Gurleyn pointit huomioiden, olisi sijoittajan helpompi saada lisää lihaa luiden ympärille asiakasdatasta. Myynnin kehityksen ennustaminen on haasteellista ja jotkin yhtiöt tavoittelevat myyntiä hinnalla millä hyvänsä. Jos yhtiö antaisi enemmän tietoa siitä, miten asiakaskunta jakautuu vanhoihin ja uusiin maksaviin per kvartaali, kuinka paljon asiakkaita vaihtuu, kuinka paljon keskimäärin ja kuinka usein he maksavat, olisi sijoittajienkin helpompi maksaa jopa korkeampia kertoimia yhtiöstä. Toistaiseksi yhtiöt pyrkivät antamaan ulos mahdollisimman vähän. Mutta muutoksen tuuliakin on näkyvissä.


Kyberhyökkäykset ovat yleistyneet. Viime aikoina pohjoismaisista yhtiöistä mm. Maersk, Norsk Hydro, Demant ja Addtech ovat joutuneet uhreiksi. Kyselyn perusteella kyberhyökkäykset ovat yhtiöiden mukaan suurin riski heidän organisaatioidensa kasvulle. Tietomurrot ja kiristysohjelmien ujutus yhtiöiden tietoverkkoon eivät kuitenkaan ole ainoita uhkia. ”Deepfake” on uusin villitys. Tekoälyllä luotu aidon näköinen video tai aidolta kuulostava ääni esim. yhtiön toimitusjohtajasta voi huijata mediaa tai markkinoita ja vaikuttaa sitä kautta osakekurssiin. Tai sitten se voi saada kollegan, esim. talousjohtajan tekemään tilisiirron rosvon tilille. Tällaisen huijauksen uhriksi on joutunut jo useampi yksityinen yritys. Lisää voi kuvitella olevan tulossa, sillä yritykset eivät tähän uhkaan ole valmistautuneet.


Polttomoottorin 60-vuotispäivää juhlittiin vuonna 1936. Vasta siitä alkoi polttomoottorilla liikkumisen nousukausi. Tammikuussa 49-vuotispäiviään juhlii eräs toinen moottori; logiikkamoottori eli mikroprosessori. Sen tehokkuus on miljardikertaistunut. Onko Mooren ”laki” saavuttanut rajansa? Tehoa saadaan kuitenkin edelleen parannettua transistoreiden uudella muotoilulla, ohjelmisto-optimoinnilla (software-sana juhli 60v-päiviään vuosi sitten) sekä uusilla materiaaleilla. Vielä on matkaa maailman tehokkaimpaan logiikkamoottoriin eli ihmisaivoihin, joka on 100 miljoonaa kertaa tehokkaampi kuin paras silikonista valmistettu logiikkamoottori tänä päivänä. Millaiseltakohan maailma näyttää kymmenen vuoden päästä? Mooren laki on hengissä ja voi hyvin!



Podcastit:


Hedge fund-ala on historiansa aikana kärsinyt vain kerran aikaisemmin kärsinyt pääomien ulosvirtauksesta neljä kvartaalia putkeen. Se tapahtui 2008-2009. Tämän vuoden loputtua, on todennäköistä, että hedge fundeista on vuotanut pääomia kuusi kvartaalia putkeen! Vain kourallinen rahastoista on palkkioidensa arvoisia, ja ne ovatkin niitä, joihin pääomat pakkautuneet. Ja aivan oikein, ne menestyksekkäimmät ovat kovin usein myös suljettuja uusille sijoittajille. Näin sanoo Ilana Weinstein, alan johtava headhunter, jota WSJ kutsui yhdeksi hedge fund alan vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi. Weinstein on ollut lähellä parhaimpia hedge fundeja kuten Citadel, Point72, ja Millennium, jo 1990-luvun lopulta lähtien, joten hän tietää, mistä puhuu. Jos hedge fund-ala kiinnostaa, etenkin jos olet haaveillut siellä työskentelystä, on tässä mielenkiintoinen podcast-haastattelu!



Viikon kuva:


Sijoittajien tunnelma on muuttunut merkittävästi viimeisten parin kuukauden aikana. Niinkin kovin, että tuoreen BofA/ML kuukausittaisen salkunhoitajakyselyn perusteella 29% vastanneista sanoo odottavansa maailman talouden kiihtyvän tulevina 12kk aikana. Edeltävien kahden kuukauden muutos 22% on suurin kyselyn historian aikana. Sijoittajat ovat äänestäneet rahoillaan ne ovat päätyneet markkinoille. Käteistasot ovat pudonneet alimmilleen sitten maaliskuun 2013. Sijoittajat ovat 31% ylipainossa osakkeita (1kk muutos +10%), mutta taso on vain hieman yli keskiarvon. Yleisesti muita teemoja: rahaa virtaa bondeista osakkeisiin ja hyödykkeisiin. Rahaa virtaa USA:sta EM-markkinoille, Japaniin ja UK:hon. Rahaa virtaa defensiivisitä bankkeihin ja teknologiaosakkeisiin. Ahtaimpina treideinä pidetään 1) long US teknologia ja kasvuosakkeet, 2) long US treasuryt, 3) long IG bondit. Isoimpina häntäriskeinä pidetään: 1) kauppasota, 2) 2020 USA:n vaalit, 3) bondikuplan puhkeaminen.


Source: BofA/ML

646 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page