top of page
  • Writer's pictureMikko Mäkinen

Miksi me kirjoitamme blogia?


Mitä yhteistä on Warren Buffettilla, Howard Marksilla, Peter Lynchilla ja George Sorosilla?


Helpoin vastaus on tietenkin, että he ovat pärjänneet sijoitusmarkkinoilla vuosikymmenten ajan äärimmäisen hyvin.


Kaikki heistä ovat kuitenkin myös loistavia kirjoittajia. Oli kyse sitten sijoittakirjeiden, kirjojen tai puheiden kirjoittamisesta, sijoittajahuiput kommunikoivat todella hyvin.


Uskomme, että kirjoittaminen on ollut sijoittajalegendoilla yksi syy, miksi he ovat myös hyviä sijoittajia. Kirjoittaminen selventää ajatuksia. Periaatteiden ja arvojen kirjoittaminen vahvistaa niissä pysymistä. Kirjoittamalla selventää toimintamallejaan asiakkailleen niin, että he pysyvät mukana myös hankalimpina aikoina. Kirjoittaminen luo myös jäljen, jonka perusteella itseään voi myöhemmin arvioida ja sitä kautta kehittyä. Muisti temppuilee asiat omalle egolle myönteisiksi — kirjoitettu sana on armottoman puolueeton.


Me luulemme usein tietävämme maailman menosta paljon enemmän kuin tiedämmekään. Googlen ja kännyköiden avulla meillä on valtava ”ulkoinen muisti”, josta voimme kaivaa tietoa. Tämä on saanut meidät luulemaan, että ymmärrämme enemmän kuin todellisuudessa ymmärrämme.


Tutkimusten mukaan ihmiset luulevat ymmärtävänsä miten vetoketju tai WC toimivat, mutta kun heitä pyydetään selittämään asia, itsevarmuus muuttuu epätoivoksi. Suurin osa ihmisistä ei pysty piirtämään toimivaa polkupyörää, vaikka sen luulisi olevan suhteellisen simppeli tehtävä. Koska tietoa on niin paljon ja helposti saatavilla, on helppo yliarvioida oma ymmärrys asioista.


Jos emme ymmärrä vetoketjun toimintaa, eikö maailmantalouden tai sijoitusmarkkinoiden syvällinen ymmärtäminen ole aika paljon vaadittu?


Oikeastaan vasta kirjoittaessaan sitä ymmärtää, kuinka paljon asioissa on eri puolia ja vaikeasti ymmärrettäviä ulottuvuuksia. Heuristiikat ovat usein käyttökelpoisia tutuissa asioissa, mutta ne vievät meidät monimutkaisissa asioissa niille poluille, joihin meidän kognitiiviset harhamme haluavat meidät johdattaa.


Siksi kirjoitamme. Se ei ole aina hauskaa ja siihen ei olisi aina aikaa. Juuri siksi tavoitteemme on kirjoittaa joka viikko. Toivomme, että paremman ymmärryksen lisäksi, opimme myös kirjoittamaan paremmin.


Mistä tulemme kirjoittamaan? Emme vielä tarkalleen tiedä. Jotain aavistusta voisi saada seuraavista aiheista:


· Sijoittamisesta ja säästämisestä

· Hajauttamisen hyödyistä sekä kansainvälisesti että eri omaisuusluokissa

· Kvantitatiivisesta sijoittamisesta

· Psykologiasta ja ajattelun vinoutumista

· Yrittämisestä ja kasvuyhtiöihin sijoittamisesta

· Sijoitusmarkkinoiden epätehokkuuksien hyödyntämisestä

· Mitä me luemme — kirjat ja linkit

· Tulevaisuuden trendeistä


Tervetuloa lukemaan kirjoituksiamme. Toivottavasti meidän kirjoittamalla oppimisesta on hyötyä myös muille.


Terveisin,

Ville ja Mikko

1 303 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page